Woordenlijst

De termen die we gebruiken betekenen in onze omgangstaal dikwijls iets anders, vandaar geven we graag hier onze definitie.

Competentie

De capaciteit om te putten uit externe en interne bronnen om een zaak op te lossen of aan te pakken. Competenties ontwikkel je.

Intrinsieke motivatie

Dat wat ons handelen drijft gaat samen met een bepaalde energie. Volgens de theorie van het Enneagram moeten we deze energie linken met de manier waarop we ons aanpassen sinds onze prille kindertijd.

Menselijk potentieel

Een verzameling van "aanleg hebben voor" en drijfveren. Aanleg hebben voor houdt ook in: competenties, talenten, waarden en passies.

Passie

Een activiteit die ons enorm veel zin geeft om te leven, onze ogen doet schitteren als we erover praten en ons op wolkjes doet lopen als we ermee bezig zijn.

Sterk punt

Een bijna-top-prestatie in een welbepaalde situatie; de som van verschillende ingrediƫnten: (aangeboren) talenten, (verworven) competenties, (verworven) kennis.

Talent

Een stabiele manier van denken, doen of voelen die tot positieve resultaten leidt. Onze talenten zijn meestal aangeboren en verbonden aan specifieke verbindingen die onze hersenen hebben gemaakt tijdens onze jongste kindertijd en de aanpassingsfase aan onze omgeving. Als we hersenen hebben, hebben we dus talenten... Ze zijn allen verschillend van persoon tot persoon.

Waarde

Groot en een beetje abstract concept dat enorm belangrijk is voor ons, dat gelinkt is met de acties die we nemen en de keuzes die we elke dag maken. Als een waarde van ons niet gerespecteerd wordt, kunnen we op termijn niet functioneren (wordt dikwijls verward met een behoefte, wat niet hetzelfde is).

Zich volop in zijn kracht voelen staan

Verschillende complementaire ervaringen gelinkt met het inzetten van onze sterke punten: wanneer we die kunnen gebruiken, voelen we ons enorm efficiƫnt, voor we ermee starten, wachten we vol ongeduld tot het zover is en terwijl we onze sterke punten uitoefenen zijn we heel nieuwsgierig en geconcentreerd. Daarna voelen we voldoening en voelen we ons gealigneerd met onszelf.