Insightful MBTI

Insightful MBTI

Myers Briggs Type Indicator

MBTI is een systeem om de verschillen in persoonlijkheid van mensen te classificeren. Het model is ontwikkeld door Katharine Cook Briggs en haar dochter, Isabel Briggs Myers op basis van theorie├źn van Carl Gustav Jung, (Psychological Types,1921).

MBTI gaat uit van de voorkeuren van een persoon op vier dichotomie├źn met elk twee polen,
of 4 paren van tegenovergestelden. Wanneer je de vragenlijst invult, uit je je voorkeur over de manier waarop je je batterijen oplaadt, informatie opneemt, beslissingen neemt en in het leven staat. Op deze manier kan je 16 types onderscheiden die allen evenwaardig zijn. MBTI velt geen oordeel.

Voordelen

MBTI is in de eerste plaats een instrument om jezelf te ontdekken. MBTI biedt een constructieve benadering van individuele verschillen, bevordert zelfinzicht en zelfontwikkeling.

Vandaar is MBTI is een veel gebruikte en leuke methodiek bij teambuildings om de verschillende persoonlijkheden binnen een team te kunnen beschrijven.

  • Op basis hiervan kunnen binnen het team afspraken gemaakt worden over de manier van samenwerking.
  • Een team of groep krijg inzicht in zijn sterktes, weet hoe ze complementair kunnen zijn en waarop ze moeten letten als team.
  • Daarnaast is het een sterke tool voor elke teamleader. Om effectief richting te geven, is het belangrijk de persoonlijke stijl van medewerkers te begrijpen en er rekening mee te houden. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren en gevoeligheden. Dat is bepalend voor hoe iemand leiding geeft en instructies ontvangt.

Wat deelnemers zeggen

"Voor mij was het heel fijn om MBTI als team te volgen, het waren twee leuke dagen waar we eigenlijk spelenderwijs ons zelf beter hebben leren kennen. En ook in te zien dat iedereen anders is en dat je je daar dan ook aan kan aanpassen. Volgens mij gaan we nu ook minder conflicten hebben in ons team omdat we nu een kader hebben waarin we de zaken kunnen plaatsen. Het is heel concreet en makkelijk toepasbaar, dat vind ik ook heel belangrijk."
- Katrien De Nuyter

"Ik gebruik MBTI al een tijdje, niet alleen op het werk maar ook met mijn vrouw en mijn kinderen. Het is gewoon een heel eenvoudige tool, die eigenlijk iedereen zou moeten kennen om met al de praktische dingen in ons leven beter om te gaan en je beter te kunnen organiseren."
- Jef Blaes

Contacteer ons