Solution Focus

Solution Focus

"Problem talk creates problems, solution talk creates solutions"

Solution-Focused Management, een aanpak waarvan de roots komen uit de therapie, ontwikkeld door o.a. Insoo Kim Berg, Steve de Shazer en Luc Isebaert is een krachtige en praktische manier om positieve verandering bij mensen, teams en organisaties te stimuleren. Je identificeert wat er al werkt én gaat daar nog meer van doen om nuttige veranderingen te realiseren.

De klemtoon ligt op wat mogelijk is - in plaats van problemen of oorzaken te analyseren - en zet managers aan om te stoppen met iets als het niet werkt en dan iets anders te doen. Verschillende principes karakteriseren deze aanpak: eenvoud, samenwerking, nadruk op sterktes, de mogelijkheden en hulpmiddelen van de organisatie en de mensen die er deel van uit maken.

De focus ligt op de interactie tussen individuen en teams en stelt individuen verantwoordelijk. Mogelijkheden worden in het verleden, heden en in de toekomst onderzocht. Uitzonderingen en ook kleine veranderingen worden gebruikt om gewenste doelen te bereiken. Elke case wordt individueel beschouwd en de expertise om de oplossingen te vinden ligt bij de persoon of het team dat een bepaalde verandering wenst.

Voordelen

Oplossingsgericht werken is zoals samen een nieuwe taal leren spreken: op een andere manier naar de wereld - om te beginnen de werkplek - kijken en met problemen omgaan.
Een constructieve "werktaal" en "werksfeer" installeren verandert het leven op de werkplek grondig.

  • De principes zijn eenvoudig aan te leren en leiden tot een hoger welzijn, een grotere produktiviteit, meer plezier en energie, een sterk team en hoge resultaten.
  • Solution Focus is een ideale aanpak om een nieuwe cultuur of een andere mentaliteit in je organisatie te installeren.

Wat deelnemers zeggen

"Het is zeer eenvoudig, je zou bijna zeggen te eenvoudig, en toch werkt het bijzonder goed. Het is verrassend simpel en toch lang niet altijd gemakkelijk om toe te passen. Het is een soort passe-partout die op vele deuren past ondanks het feit dat elke deur anders is. Ik heb het een beetje in mijn levensfilosofie geïntegreerd."
- Lien Meuleman

"Ik ben me bewust geworden van het feit, dat ik heel veel in termen van fouten, schuld en oorzaken dacht. Eigenlijk wist ik niet beter, ik ben zo opgevoed. Als je dan merkt dat je eigenlijk om uit een probleem te geraken daarmee het probleem vaak nog wat groter en zwaarder maakt, en je nog verder verwijderd geraakt van de oplossing, dan weet ik echt wel waar ik mijn energie in wil steken."
- Armand den Dender

Contacteer ons